جنوب ایتالیا در این روزها میزبان رهبران هفت اقتصاد بزرگ دنیا از جمله ایالات متحده امریکا، کانادا، جاپان، آلمان، فرانسه، ایتالیا و بریتانیا است که نشست سالانهی آنان با تمرکز بر مشکلات چون درگیریهای جهانی، گسترش هوش مصنوعی، تغییرات اقلیمی و جنگ روان میان اوکراین- روسیه و اسرائیل- فلسطین برگزار گردیدهاست.
از مهمترین مسایلی که امسال بر نشست سالانهی اقتصادهای پیشرو جهان سایه افگنده، جنگ اوکراین است؛ نبردی که در اوایل سال ۲۰۲۲ آغاز گردید و هنوزهم جریان دارد.
رهبران گروه هفت در نخستین روز این نشست تصمیم گرفتند تا از سود داراییهای مسدود شده روسیه، ۵۰ میلیارد دالر به اوکراین قرض بدهند و هدف آن را نیز تقویت کمک دفاعی و بازسازی دوبارهی اوکراین اعلام کردهاند.
با وجود آنکه تا هنوز از جزئیات این توافق، اطلاعات مشخص در دسترس نیست؛ اما گفته میشود که این پول تا اخیر سال جاری به کییف واگذار خواهد شد.
به اساس یک برآورد بانک جهانی، برای بازسازی دوبارهی اوکراین پس از جنگ، حد اقل ۱۰ سال و ۴۶۸ میلیارد دالر نیاز است که کییف را در بدترین شرایط اقتصادی خواهند قرارداد.
در عین زمان گفته میشود که رهبران جی ۷ از چین خواهند خواست تا از توانمندسازی و تداوم دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین دست بردارد؛ قبل از این متحدان اوکراین بارها کوریایی شمالی، ایران و چین را متهم به حمایت از مسکو در برابر کییف کردهاند.
ولادیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین در آستانهی برگزاری این نشست گفته بود که بخش بزرگی این نشست به اوکراین، مقاومت دفاعی و اقتصادی کشورش اختصاص یافتهاست و قرارست با امریکا نیز یک توافقنامهی امنیتی را به امضا برساند.
بدنبال حمله روسیه به اوکران در اوایل سال سال ۲۰۲۲، ایالات متحده و متحدانش، تمام پولهای بانک مرکزی روسیه را که به آن دسترسی داشتند مسدود کردند ودست مسکو را از دسترسی به آن قطع نمودند؛ اما این دارایها هنوز متعلق به روسیه است.
روزنامهی دنیای اقتصاد میگوید، در حالی که دولتها میتوانند به طور کلی دارایی را بدون مشکل مسدود کنند، تبدیل آنها به داراییهای مصادرهشده که میتوانند به نفع اوکراین استفاده شوند، مستلزم یک لایه رویه قضایی اضافی، از جمله مبنای قانونی و حکم دادگاه است. بنابراین اتحادیه اروپا در عوض، به جای مصادره، استفاده از سود حاصل از داراییهای مسدود شده را در پیش گرفته است.
گفتنیست که روسیه در آستانهی برگزاری این نشست، یک زیر دریایی هستهیی و چندین کشتی جنگی را به جمهوری کوبا، در چند کیلو متری ایالات متحده امریکا فرستاد که با سلاحهای پیشرفته از جمله موشکهای هایپرسونیک زیرکون مجهز هستند.
باید گفت، روسیه تا هنوز به این حاتمبخشی سران گروه هفت از داراییهای دولتش به اوکراین واکنشی نشان نداده و دیده شود که مسکو در مقابل دست به چه اقدامی خواهد زد؛ پرسشی که زمان به آن پاسخ خواهد داد.