روز گذشته (سوم جون) برابر با روز جهانی بایسکل و بایسکل رانی بود، سوم جون، در سال ۲۰۱۸ از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به روز جهانی بایسکل نامگذاری شد.
هدف از روز جهانی بایسکل قدردانی، کارآیی، ویژگی و طول عمر بایسکل گفته شده است؛ چون بایسکل به حیث یک وسیله ساده، ارزان، قابل اعتماد، پاک و از نظر محیط زیستی سازگار میباشد که تا امروز، حدود دوصد سال در خدمت مردم قرار دارد.
استفاده کنندگان، نقش بایسکل را در پایان دادن به فقر، گسترش توسعه و تقویت آموزش به ویژه تربیت بدنی برای کودکان و نوجوانان مهم میخوانند.
آنان اضافه میکنند بایسکل صحت مردم را بهبود بخشیده، از امراض جلوگیری و شمولیت اجتماعی و فرهنگ صلح را تقویت میکند. سازمان صحت جهانی استفاده از بایسکل را با در نظر داشت فواید بهداشتی و محیط زیستی آن در بین کشورها تشویق میکنند که بیشتر در کشورهای اروپایی استفاده از بایسکل مروج است.
هالند، در استفاده از بایسکل در صدر جدول قرار دارد و در رتبههای بعدی به ترتیب کشورهای دنمارک، سویدن، ناروی و فنلند قرار دارند. چاپان، که یکی از کشورهای آسیایی است نیز در جدول جهانی جایگاه نهم را دارد.
هر هالندی در سال به طور متوسط ۱ هزار کیلومتر بایسکل میراند در حالیکه این رقم در آلمان ۳۰۰ کیلومتر است. استفاده زیاد از بایسکل سبب شده تا هالندیها کمتر دچار مریضی شوند که از این رهگذر مردم هالند سالانه ۱۹ میلیارد یورو به سازمان بهداشت کشور شان منفعت میرسانند.
در افغانستان؛ اما مسئولان ریاست فدراسیون بایسکلرانی استفاده از بایسکل را در تناسب با نفوس باشندگان این کشور در شهرها قابل قبول دانسته؛ ولی از کیفیت بایسکلهای وارداتی از چین شاکی اند.
اکنون بایسکلهای ساخت چین در بازارهای افغانستان به وفور پیدا میشود. تاجران، بایسکلهای ساخت کشورهای جاپان و سایر کشورها را کمتر به این کشور وارد میکنند و دلیل آن را نیز قیمت پایین بایسکلهای ساخت چین عنوان میکنند.
بایسکل یک وسیله مفید، مناسب، صحی و ارزان برای مردم افغانستان است. این وسیله میتواند از یک طرف سهولتهای حمل و نقل را برای مردم به ارمغان آورد و در عرصه اقتصادی خانوادها مفید واقع شود و از طرف دیگر در کاهش آلودگیهای محیط زیست کمک شایانی کرده و مردم را از مصاب شدن به انواع مختلف امراض ناشی از آلودگیها دور نگهدارد.
نویسنده: ذاکرحسین اندیشمند