نویسنده: ذاکر حسین اندیشمند
بیست و یکم نوامبر مصادف با روز جهانی تلویزیون است. هدف سازمان ملل متحد از نامگذاری این روز ترغیب کشورها به تبادل برنامههای تلویزیونی و ایجاد بستری برای پخش برنامههای مربوط به گسترش صلح، توسعه اجتماعی-اقتصادی و تقویت مسایل فرهنگی میباشد.
در دنیای امروز تلویزیون دیگر یک رسانه یک طرفه برای پخش برنامههای مختلف شمرده نمیشود؛ بلکه تلویزیون در دنیای مدرن قابلیتهای جدیدی از جمله پخش محتوای ویدیویی، موسیقی و مرور انترنت را جهانی کرده است.
تلویزیون با پخش تصویرها توانسته دنیا را بهم نزدیک کرده و جهان را به یک دهکده کوچک تبدیل کند.
امروزه تلویزیونها تنها وسیله اطلاع رسانی نیست؛ بلکه فراتر از یک وسیله پخش اخبار و اطلاعات ابزاری برای ترویج فرهنگها، افزایش آگاهیهای عمومی، ترویج ارزشهای انسانی و در نهایت ارتقای توسعه اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی جوامع امروزی شمرده میشود.
در دنیای معاصر کشورها تلاش دارند تا با استفاده موثر از رسانهها به ویژه تلویزیون سطح آگاهیهای عمومی مردمشان را بالا برده و در راه اطلاع رسانی دقیق و به موقع در ابعاد مختلف زندگی مردم شانرا کمک کنند. همچنان با بکارگیری درست رسانهها، دیپلوماسی کشورشان را شکل داده و از این رهگذر به خودبسندگی اقتصادی و سیاسی دست یابند.
و اما در افغانستان اوضاع از چه قرار است؟
در تازهترین مورد مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت روز جهانی تلویزیون میگوید که محدودیتها بر کار رسانهها در افغانستان بیش از هر زمان دیگر افزایش یافته است. این نهاد اضافه میکند که تنها در یک سال گذشته بیش از ۱۲ شبکه تلویزیونی به دلیل دستور مستقیم مقامات حکومتی یا چالشهای اقتصادی بسته شده اند.
همزمان با این اتحادیه خبرنگاران آزاد افغانستان هم گفته است که از زمان بازگشت دوباره امارت اسلامی در افغانستان، از میان ۱۸۴ تلویزیون ملی و محلی ۵۷ شبکه تلویزیونی به دلایل مختلف به خصوص مشکلات اقتصادی بسته شده است.
حجت الله مجددی رئیس اتحادیه ژورنالیستان افغانستان، دلیل عمده مسدود شدن رسانهها را مشکلات اقتصادی خوانده است.
از سوی دیگر مرکز خبرنگاران افغانستان از جامعه بینالملل خواسته است تا از آزادی رسانهها به ویژه فعالیت و خبرنگاران و تلویزیونها در افغانستان حمایت کند.
گروههای مدافع حقوق رسانهها نیز در روز جهانی تلویزیون خواستار آزادی رسانهها در افغانستان و کشورهای در حال توسعه شدند. آنها میگویند که رسانهها باید واقعیتهای دنیای امروز را آن گونه که هست بازتاب دهند تا بتواند نقشی سازنده در توسعه اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ایفا کند.